Veilig tickets kopenHoe voorkom je ticketoplichting?

Je wilt dolgraag naar een festival maar het blijkt uitverkocht. Wat doe je? Een kaartje kopen op de tweedehands ticketmarkt. Bijvoorbeeld via social media, Marktplaats of Ticketswap. Helaas komt het vaak voor dat 'iemand die niet meer naar het festival gaat' een oplichter is en jou een nepticket of helemaal geen ticket verkoopt.

Officiële voorverkoopadressen

De beste tip is natuurlijk om je kaarten gewoon bij een officieel verkoopadres te kopen. Dan weet je zeker dat je nooit opgelicht wordt. Wees er op tijd bij als je naar een concert of ander evenement wilt gaan. Via weetwaarjekoopt.nl/veiligticketskopen vind je een overzicht van de officiële voorverkoopadressen. Wij weten helaas niet wat websites zoals go-tickets, eticketbeurs.nl, ticketkantoor, yourticketprovider en ticketsonly aan (extra) controle doen en/of deze (kaartjes/leden) legitiem zijn, daarom raden wij deze websites persoonlijk af.

Check de Facebook-pagina (van de verkoper)

Dagelijks komen er meldingen binnen bij de politie van ticketoplichting, van mensen die kunnen fluiten naar hun concertkaartje of festivalticket en naar hun geld. Let op de tijdsbepaling op een Facebook-account en kijk naar het aantal vrienden en vind-ik-leuks. Tickets worden vaak tweedehands aangeboden op social media, zoals Facebook. Op Facebook kun je aanpassen wanneer een Facebook-account is gemaakt. Als er bij een berichtje een klokje staat, ga daar dan met je muis overheen. Zo zie je wanneer het bericht echt geplaatst is. Als je wel foto's ziet maar weinig 'vind ik leuks' of vrienden telt, denk dan ook goed na of deze persoon te vertrouwen is.

Kijk op andere evenementenpagina's

Biedt de verkoper ook kaarten aan op andere evenementenpagina's? Vaak is een ticket voor een uitverkocht evenement snel verkocht. Als er berichten van een verkoper op meerdere evenementenpagina's blijft staan, kan dit verdacht zijn. Zo kan de oplichter namelijk zo veel mogelijk geld binnenhengelen.

Haal de profielfoto van de verkoper door Google Image Search

Ga naar https://images.google.com/. Hier kun je foto's naartoe slepen, via een URL invoeren of vanaf je computer uploaden. Komt de foto naar boven met een andere naam? Dan weet je dat het om een oplichter gaat.

Check of er al iets bekend is over de gegevens van de aanbieder

Er zijn veel websites waarop oplichters ontmaskerd worden. Foto's, rekeningnummers, namen, telefoonnummers; alles wordt online gezet om te waarschuwen voor oplichters. Doe voor dat je tot aankoop overgaat vooronderzoek via bijv. Google, onze website of opgeletopinternet.nl. Wie weet komt de potentiële verkoper van jouw kaartje tevoorschijn.

Controleren bij de Politie

Ook op de site van de Politie kun je controleren of rekeningnummers, telefoonnummers of e-mailadressen voorkomen in de politiesystemen. Als één van deze gegevens al voorkomt in de database van de politie krijg je een waarschuwing dat er al meldingen tegen die verkoper zijn gedaan. Ga hiervoor naar deze link van de Politie: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html.Koop een kaartje via Ticketswap of TicketTack

Op Ticketswap kun je kaartjes kopen en verkopen. Deze site checkt van tevoren het Facebookaccount, telefoonnummers en bankrekeningnummers. Het gaat ook wel eens mis, maar mocht het misgaan dan worden koper en verkoper met elkaar in contact gebracht. Het is in elk geval veiliger dan direct via Marktplaats of social media een kaartje (ver)kopen. Daarnaast werkt TicketSwap intensief samen met organisaties om kaartjes bij de aanschaf op de website hernieuwd uit te geven op jouw naam; erg handig!

Maak en deel nooit een foto van je identiteitsbewijs of bankpas

Verkopers willen de koop soms geloofwaardiger maken door hun identiteitsbewijs te laten zien. De verkoper laat een foto zien waarop hij/zij zichtbaar is met een identiteitsbewijs (ID) in zijn/haar handen (waarop die persoon natuurlijk niet zelf zichtbaar is, maar bijvoorbeeld een ander persoon die al eerder opgelicht is) en vraagt aan de koper dit ook te doen. De koop gaat vaak niet door, nadat je je identiteitskaart hebt gestuurd. Maar jouw ID kan vervolgens wel worden gebruikt, zodat het lijkt alsof jij tickets verkoopt. Dan kun je worden benaderd door andere kopers die aangeven dat ze producten bij jou hebben gekocht. En dat ze deze producten komen ophalen of het geldbedrag retour willen. Jij weet niets van de oplichting en verkoop af, maar wordt wel benaderd door ontevreden benadeelden en dit kan soms flink uit de hand lopen.

Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.

Toch een kopie nodig? Gebruik de KopieID-app

Het is heel makkelijk om een kopie van je paspoort/bankpas te maken via een gratis App van de Rijksoverheid: KopieID. Hiermee kan je een kopie van je ID maken en gegevens vermelden op je ID, zodat de kans op misbruik hiervan verdwijnt. Je kan belangrijke informatie, die niet van belang is, doorstrepen en er tekst op plaatsen waarvoor de kopie beschikbaar is gesteld. De App is beschikbaar voor iOS en Android.

Kijk uit voor screenshot-fraude!

Een overschrijving naar jouw bankrekening van iemand die niet bij dezelfde bank bankiert, is niet direct zichtbaar op jouw rekening. Hier gaat vaak een dag (of weekend) overheen. Een fraudeur wil je nog wel eens een screenshot van de overschrijving toesturen als betaalbewijs. Accepteer dit niet als betaalbewijs. Vaak is een screenshot gemanipuleerd en is er in werkelijk niets overgemaakt. Deze vorm van fraude wordt heel veel gebruikt bij de verkoop van toegangskaarten voor concerten en evenementen. Dus let er goed op.

Betalingen via iDEAL-links, bitcoins en 3V-creditcards

Betalingen via Bitcoins en 3V-creditcards worden afgeraden, omdat je niet weet met wie je dan te maken hebt. De andere partij blijft anoniem en kun je dus moeilijk opsporen als het fout gaat. Ook zien we érg veel meldingen van mensen die een directe iDEAL-link (of betaalverzoek) krijgen, maak niet zomaar geld over aangezien de kans erg groot is dat het hierbij om oplichting gaat.

Twijfel je of je opgelicht wordt? Haal de kaartjes zelf op.

Vraag of de verkoper de kaartjes op Ticketswap kan zetten of dat je de kaartjes mag komen ophalen. Aan de reactie merk je snel genoeg of het om een oplichter gaat. Met name op Marktplaats raden wij aan altijd langs te gaan bij de verkoper.

Meer vragen?

error: Rechtermuisknop is uitgeschakeld op Ticketoplichting.nl