Opgelicht, en nu?




Wat te doen als je opgelicht bent?

Hieronder volgt even wat informatie wat je nu precies kunt doen als je opgelicht bent. Mocht je nog extra zaken hebben dan zien wij graag een bericht tegemoet hierover. Helaas kunnen wij alleen tips geven, daar het per geval kan afwijken wat je precies over een oplichter kunt vinden, maar probeer in ieder geval altijd deze zaken te volgen. Met name het verzamelen van informatie is cruciaal bij dit soort zaken.

Aangifte doen

Volgens de Politie is het volgende mogelijk:
Elke maand verkopen miljoenen mensen hun soms kostbare spullen via internet aan andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen. Helaas zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten. U betaalt keurig, maar ontvangt vervolgens niets. Of u wordt overgehaald om vast uw product op te sturen, maar ontvangt nooit een betaling. In beide gevallen bent u waarschijnlijk opgelicht. Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetserviceproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting. Zij vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen. Op deze pagina kunt u lezen in welke gevallen u aangifte kunt doen, wie u misschien kan helpen als aangifte niet mogelijk is en hoe u kunt checken of er meldingen zijn gedaan over de (ver)koper met wie u zaken wilt doen.
Doe daarom ALTIJD aangifte en verzamel zo veel mogelijk informatie over de mogelijke verdachte(n). Denk hierbij aan naam, e-mailadres, telefoonnummer, rekeningnummer, kopie communicatie, profielnaam (Facebook) en een mogelijk IP-adres. Veelal zijn oplichters slim genoeg om hun IP-adres te verbergen door gebruik te maken van Tor of via Gmail. Bekijk hieronder welke informatie u het beste kunt verzamelen.

Aangifte is mogelijk via de volgende link:


Informatie verzamelen

Noteer en verzamel zoveel mogelijk informatie en bewijsmateriaal zoals:

  • Data en (exacte) tijdstippen;
  • Email­ en internetadressen (url);
  • IP-adressen;
  • Gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n);
  • Prints van chatlogs en mailberichten;
  • Bewaarde sms­berichten;
  • Schermafdrukken (via printscreen of maak een foto).

Meer tips en uitleg over bewijsmateriaal is te vinden op www.internetsporen.nl. Als je aangifte doet, verzoek je de politie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De aangifte is meestal het begin van een politieonderzoek. Met de informatie en het bewijsmateriaal doet de politie verder onderzoek.

IP-adres achterhalen

In bovenstaande lijst staan een aantal zaken die makkelijk te verzamelen zijn, sommige ook niet. Hieronder volgt wat meer informatie over het IP-adres. Vaak krijgen wij de vraag hoe je een IP-adres kunt achterhalen als je via de mail gecommuniceerd hebt (bijvoorbeeld via Hotmail)? Heel simpel, door de bron of volledige bericht te weergeven, zodra je dit hebt zie je een heleboel moeilijke termen (de zogenaamde e-mailheader). Kopieer in ieder geval de gehele header zoals je deze hieronder ziet:



Als je dit nou op websites zoals Whatsmyipaddress.com in de Trace Email Address scanner plakt gaat het systeem voor jou kijken of het IP-adres kan worden achterhaald, of via een mogelijke ISP/internetprovider gaat die jij kent, hiermee kan de Politie bij het verzamelen van de informatie mogelijk kijken of er meerdere zaken bijelkaar horen. Of dit lukt is een tweede, zoals gezegd gebruiken oplichters vaak Gmail of een andere bescherming, dan is er niks zichtbaar.



Jurist inschakelen

Sinds dit jaar gaat Ticketoplichting.nl ook samenwerken met Procedeerwinkel.nl, dit is een groep van juristen die gedupeerden op laagdrempelige prijs kan helpen om de oplichters aan te pakken. Normaal gesproken weet een gedupeerde niet wie de oplichter is en waar hij woont. Via de IBAN van de oplichter kunnen kan de procedeerwinkel.nl echter in samenwerking met alle Nederlandse banken achterhalen op welke naam de rekening staat en waar deze oplichter woont. De deurwaarder controleert vervolgens het adres van de oplichter zodat hij de dagvaarding (en later het vonnis) bij de oplichter kan bezorgen, dit zonder tussenkomst van een advocaat.

Meer vragen?

error: Rechtermuisknop is uitgeschakeld op Ticketoplichting.nl